Sağlık

NPI'lerin COVID-19'daki etkinliği – sonuçlar tahmin edilebilir, NPI'nin çalışması

Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) halen dünya çapında, yaklaşık 11 milyon vaka ve şimdiye kadar 519.000'den fazla ölümle yayılıyor. Bir aşı veya antiviral gibi etkili bir farmasötik müdahalenin yokluğunda, kilitlenmeler, sosyal mesafeler ve yüz maskelerinin zorunlu kullanımı ve dikkatli el hijyeni pandemiye yanıtı düzenler. Bunlara topluca farmasötik olmayan müdahaleler (NPI) denir.

Study: Quantifying the impact of US state non-pharmaceutical interventions on COVID-19 transmission. Image Credit: PowerUp / Shutterstock

Çalışma: ABD devlet ilaç dışı müdahalelerinin COVID-19 bulaşımı üzerindeki etkisinin nicelleştirilmesi. Resim Kredisi: PowerUp / Shutterstock

İletim Üzerindeki NPI Etkisinin Ölçülmesi

Şimdi, baskı öncesi sunucusu medRxiv * üzerinde yayınlanan yeni bir çalışma, COVID-19'a halk sağlığı tepkisini yeterli düzeyde tutmak için bu NPI'lerin etkilerinin nasıl nicelendirilebileceğini inceliyor. NPI'ların enfeksiyonların zirvesini azalttığı bilinmesine rağmen, araştırmacılar genellikle farklı bileşenleri ayrı ayrı ölçmek istediler. Farklı bölgelerin ve hükümetlerin çeşitli NPI'ları uygulama biçiminde önemli bir fark vardır, bu da her birinin ayrı ayrı yararını öngörmeyi zorlaştırır.

Bununla birlikte, bu farklılıklar geçmişte uygulanan tedbirlerin etkisinin halihazırda gözlemlenebilir etki temelinde değerlendirilmesine izin vermektedir. Araştırmacılar, uygulanan NPI'yı takiben zaman içinde bulaşma hızındaki değişimler hakkında bilgi edinmek için mortalite verileriyle birlikte istatistiksel yöntemler kullandılar.

Early epidemic estimates of R0 with 95% quantile bars against population density and population size. Panel A plot R0 against population density with the best fit segmented linear regression line and 95% confidence bands. We fit the linear model allowing for one break point in population density. The best fit cut point is around population density just under 1,000. The association between density and R0 is not significant below this cut point, but is statistically significant for densities above ∼ 1,000 people per square kilometer. Additionally to account for commuter effects, we extracted the primary county per major metropolitan area across a number of states and the relationship between population density and R0 is statistically significant for these counties. Panel B plots R0 against population size with a linear fit though the association was not significant. The subset of primary metropolitan counties is plotted as well, with the (not significant) best fit line. We found a positive relationship between population density and R0. In contrast, we found no relationship between population size and R0, indicating that highly dense areas are at greater risk of rapid spread, while less dense areas may require comparatively fewer interventions to slow the spread of the virus.

Popülasyon yoğunluğuna ve popülasyon büyüklüğüne karşı% 95 kantil çubuklu R0'ın erken salgın tahminleri. Panel R0, nüfus yoğunluğuna en uygun segmentli lineer regresyon çizgisi ve% 95 güven bantları ile çizilir. Nüfus yoğunluğunda bir kırılma noktasına izin veren doğrusal modele uyuyoruz. En uygun kesim noktası, 1.000'in biraz altındaki nüfus yoğunluğudur. Yoğunluk ve R0 arasındaki ilişki, bu kesme noktasının önemli ölçüde altında değildir, ancak kilometre kare başına ∼ 1,000 kişinin üzerindeki yoğunluklar için istatistiksel olarak önemlidir. Ayrıca, banliyö etkilerini hesaba katmak için, birçok eyalette büyük metropol alanı başına birincil ilçeyi çıkardık ve nüfus yoğunluğu ile R0 arasındaki ilişki bu iller için istatistiksel olarak anlamlıdır. Panel B, R0'ı ilişki yoluyla doğrusal bir uyumla nüfus büyüklüğüne karşı çizmektedir. Birincil metropoliten ilçelerin alt kümesi de (anlamlı olmayan) en uygun çizgiyle çizilmiştir. Nüfus yoğunluğu ve R0 arasında pozitif bir ilişki bulduk. Buna karşılık, popülasyon büyüklüğü ile R0 arasında hiçbir ilişki bulamadık, bu da çok yoğun alanların hızlı yayılma riskinin daha yüksek olduğunu gösterirken, daha az yoğun alanlar virüsün yayılmasını yavaşlatmak için nispeten daha az müdahale gerektirebilir.

NPI'ları Önem Derecesine Göre Sınıflandırma

Çalışma, veriler için daha uygun bir yapı sağlamak için yanıt sıralama kriterlerinin kullanılmasına dayanmaktadır, yanıtlar NPI öncesi olarak sınıflandırılmıştır veya hiç yanıt verilmemiştir ve kaç temasın azaltıldığına bağlı olarak düşük, orta ve yüksek yanıttır. politikadaki her değişiklik.

Düşük düzeyli müdahaleler arasında acil durumlar ve 500-1.000 kişilik halka açık toplantılarda hafif kısıtlamalar; orta düzey yanıtlar arasında 25-100 kişilik kısıtlamalar, okulların kapatılması ve yemek ve perakende alışverişin bazı sınırlamaları; üst düzey yanıtlar, bir bölge veya eyaletteki barınma siparişlerini, restoranların, barların ve dükkanların kapatılmasını ve 10 veya daha fazla kişinin toplanmasına yönelik kısıtlamaları içerir.

Araştırmacılar, başlangıçta temel üreme değeri R0'ı ve 670'in üzerinde insanda zamana bağlı iletim oranını tahmin ettiler. Ayrıca, her durumda farklılık gösteren nüfus yoğunluğunun pandeminin erken üstel büyümesi üzerindeki etkisini incelediler. Önyargıları ve karıştırıcı faktörleri ayarladıktan sonra, eşik aşıldıktan sonra R0'ın daha yüksek bir yoğunluk ile pozitif olarak ilişkili olduğunu bulmuşlar ve müdahaleler ne kadar katı olursa, iletimdeki azalmanın büyüklüğü o kadar fazladır.

Nüfus Yoğunluğu İletim Hızını Artırır

Erken üstel büyüme gösteren 65 ilçeyi ve ölüm verilerini kullanarak güvenilir bir R0 hesaplamasına izin vermek için yeterli sayıda ölümü incelediler. Bunlar 24 eyalete yayıldı. Nüfus yoğunluğu aynı zamanda gerçek yoğunluğa göre de hesaplandı ve kalın ormanları ve su kütlelerini dışarıda bıraktı. Onlar da daha az yoğun bir komşu ilçeden çok yoğun nüfuslu bir ilçeye taşıt için ayarladılar.

Nüfus yoğunluğu ile R0 arasında güçlü bir ilişki buldular ve daha yüksek yoğunluklu alanlarda daha hızlı bir iletim oldu. Bu, bu gibi alanlarda, viral yayılımı etkili bir şekilde azaltmak için NPI'leri zorlamak için hızlı ve sağlam bir önlem alınması gerektiği anlamına gelir. Bu ilişki kilometrekare başına 1.000 kişinin biraz altında bir eşikte önemlidir.

Daha Güçlü NPI'ler İletimi Azaltır

İkincisi, daha yoğun NPI'lerle, R0'ın azaldığını ve viral yayılmanın da azaldığını buldular.

Başka bir deyişle, “Bu sonuçlar, proaktif durum çapındaki önlemlerin COVID-19'un yayılmasını sınırlamak için oldukça etkili bir yol olduğunu ve daha güçlü önlemlerin önemli ölçüde azalmış hastalık yayılımı ile ilişkili olduğunu göstermektedir.”

İlginç bir şekilde, şu anda günlük dava sayısında hızlı ve hatta rekor bir artış gösteren Güney ve Batı eyaletleri, en yoğun kısıtlamalar altında bile Re'de belirgin bir azalma göstermeyen ülkelerdir. Bu durum, bu dalgalanmanın belki de mevcut gevşeme yapılmadan önce de çalıştığını göstermektedir.

Yine, farklı ilçelerin karşılaştırılması, viral yayılmanın azaltılmasındaki en önemli kazancın, NPI'dan en düşük NPI seviyesine geçmekten, yani süper yayıcı olaylar olarak kabul edilen büyük toplantıların kısıtlanmasından kaynaklandığını göstermiştir. Ancak, salgını durdurmaz. Daha yüksek zamanla değişen iletim değerlerinde, bir NPI uygulamasından sonra azalma daha diktir.

Çıkarımlar ve Önemi

Araştırmacılar ayrıca bu bulguların ABD'nin salgının gerçekte hiçbir zaman tutuklanmadığını ve R0'ın birden daha az olduğunu gösterdiğine işaret ediyorlar. Bu, muhtemelen, “ABD uzak politikaları ve devlet düzeyinde politika uygulamalarında sosyal uzaklaştırma kurallarının ve karşılaştırmalı yumuşaklığı ve tutarsızlığın bir sonucu olarak” yazıyorlar. Örneğin, Güney Kore ve Yeni Zelanda'daki olaylardan farklı olarak, NPI'ların agresif uygulanmasını engelleyen sosyal uzaklığa ve hatta maske takmaya karşı halkın büyük ölçüde ajitasyonu ve devlet direnişi olmuştur.

Bulgular, kontrol önlemlerinin yerinde değerlendirilmesine yardımcı olmanın yanı sıra, iletimin bir eşiği geçtiğinde ve ne zaman uyarlanabilir kısıtlamalara izin vermek için bu tür stratejilerin zamanla nasıl ayarlanabileceğini keşfetmek için daha uzun menzilli bir lens sağlayabilir.

Araştırmacılar şöyle özetliyor: “Bu sonuçlar, yaygın olarak bulunan terapilerin veya aşıların yokluğunda hayati önem taşıyan, hızlı ve sağlam devlet düzeyinde NPI'lerin etkin rolüne ışık tutuyor.”

* Önemli Uyarı

medRxiv hakemli olarak gözden geçirilmeyen ve bu nedenle kesin, klinik uygulama / sağlıkla ilgili davranışlar konusunda rehberlik edilmemesi veya yerleşik bilgi olarak ele alınmaması gereken ön bilimsel raporlar yayınlar.

Dergi referansı:
AD Res
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Güvenilir kaynaklardan derlenen seçkin içeriğiyle sağlık ve tıp alanında en güncel gelişmeleri paylaşmayı amaçlayan, yorum alanı ile kullanıcı etkileşimini önceleyen interaktif bir web portalıdır.

Bumerang - Yazarkafe

Copyright © 2020 Sağlık Yardım PortalıThemetf

To Top