Sağlık

Yeni biyomarker, bilişsel düşüşün erken bir göstergesi olabilir

İngiltere ve Avustralya'daki tıp araştırmacıları, demans için yeni koruyucu ve terapötik tedavilerin araştırılmasını destekleyebilecek yeni bir belirteç belirlediler.

Flinders Üniversitesi ve Aberdeen Üniversitesi tarafından koordine edilen yenilikçi yeni bir çalışmada, araştırmacılar, ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalık ile ilişkili bir kan belirteci olan asimetrik dimetilargininin (ADMA), epidemiyolojik çalışmalarda, insan yaşlanması (1936 Aberdeen Doğum Kohortu).

Diğer insan yaşlanma çalışma gruplarının aksine, 1936 Aberdeen Doğum Kohort katılımcıları, 11 yaşında çocukluk istihbarat testlerine tabi tutuldu, bu da yaşlılıkta zeka ve sağlığın önemli bir yordayıcısıydı.

Araştırma öncelikle hastalıklı beyinlerde bulunan bir dizi anormallik üzerine odaklanmıştır. Bununla birlikte, bu değişiklikleri hedefleyen gözlemsel çalışmalar ve klinik çalışmalar hayal kırıklığı yaratıyor, bu da demansın nedenlerini daha iyi anlama ve yeni hastalık belirteçlerini tanımlama gereği olduğunu gösteriyor.

İlk uzunlamasına çalışmada, 2000 yılında (katılımcıların 63 yaşında) ölçülen ADMA seviyeleri, dört yıl sonra bilişsel performans değerlendirmelerinde azalma ile ilişkilendirildi, diyor Flinders Üniversitesi Profesörü Arduino Mangoni.

Bu nedenle bu çalışmanın sonuçları, ateroskleroz ve kardiyovasküler riskin kolayca ölçülebilen bir belirteci olan ADMA'nın yaşlılıkta ve muhtemelen demansta bilişsel düşüşün erken bir göstergesi olabileceğini düşündürmektedir. "

Profesör Mangoni, Klinik Farmakoloji Başkanı, Flinders Üniversitesi

Alzheimer hastalığı (AD), bilişte hızlı bir düşüş ve yaşlılıkta önemli sakatlık ile karakterize edilen nörodejeneratif bir hastalıktır, şu anda 342.000 Avustralyalıyı etkilemektedir. Bu sayının on yıldan az bir sürede 400.000'e çıkması bekleniyor.

Geç başlangıçlı AD'nin nedenleri büyük ölçüde bilinmemektedir ve kapsamlı araştırmalara rağmen, hastalığın başlangıcını ve ilerlemesini ve tedavilere yanıtı tahmin etmek için sağlam biyobelirteçler üzerinde hala net bir fikir birliği yoktur.

İngiliz araştırmacı Dr. Deborah Malden, yeni çalışmanın sonuçlarına dikkatle yaklaşılması ve daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi.

“93 katılımcının sonuçlarıyla sonuçları vurgulama konusunda dikkatli olmalıyız” diyor.

Malden, "Bu çalışmayı büyük ölçekli bir kohortta, potansiyel olarak on binlerce bireyi ve belki de genetik bir MR (Mendel randomizasyonu) çalışmasını tekrarladıktan sonra çok daha fazlasını biliriz."

Bununla birlikte, ilk çalışma bulguları büyük ölçekli testlerde doğrulanırsa, araştırmacılar bulguların popülasyon çapında demans risk sınıflandırması ve belki de ADMA seviyelerini düşürmek ve / veya bilişsel gerilemenin ilerlemesini yavaşlatmak için terapötik stratejilerin gelecekteki gelişiminin yolunu açabileceğini ummaktadır. yaşlılıkta.

Dergi referansı:

Malden, DE, vd. (2020) Dolaşan asimetrik dimetilarginin ve bilişsel düşüş: 1936 Aberdeen Doğum Kohortunun 4 yıllık takip çalışması. Uluslararası Geriatrik Psikiyatri Dergisi. doi.org/10.1002/gps.5355 .

AD Res
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Güvenilir kaynaklardan derlenen seçkin içeriğiyle sağlık ve tıp alanında en güncel gelişmeleri paylaşmayı amaçlayan, yorum alanı ile kullanıcı etkileşimini önceleyen interaktif bir web portalıdır.

Bumerang - Yazarkafe

Copyright © 2020 Sağlık Yardım PortalıThemetf

To Top