Sağlık

2021 Büyük Lyme Hastalığı Olabilir Yıl 2021 Büyük Lyme Hastalığı Olabilir Yıl

May 7, 2021 – Planlama bu yaz plaj vurmak için? Güneş kreminizle birlikte o plaj çantasına biraz böcek spreyi atmak isteyebilirsiniz.

Yeni araştırmalar, ilk kez, New England'daki ormanlık alanlar ve ABD'nin diğer ormanlık bölgeleriyle ilişkilendirilen , Lyme hastalığı taşıyan keneler, Kuzey Kaliforniya'daki plajların yakınında bol miktarda bulundu.

Yeni çalışmayı yöneten Colorado Eyalet Üniversitesi araştırma bilimcisi Daniel Salkeld, bulguların kıyı şeridinde Lyme hastalığına neden olan bakterilerle enfekte olmuş keneler keşfetmeyi beklemeyen kendi ekibini bile şaşırttığını söyledi.

Salkeld, "Kıyı çalılıklarında ilk kez keneler bulduğumuzda – sahile bitişik olan chaparral ve otlaklar – bolca şaşkına döndük," dedi. "Ve o sırada sormuş olsaydın, bu kenelerin [Lyme hastalığına neden olan] patojenlerle enfekte olmayacağını tahmin ederdim.

"Ama bu kene popülasyonlarında gerçekten de patojenler bulduk ve bu, kaynağın ne olduğu sorusunu gündeme getiriyor?"

Johns Hopkins Lyme Hastalığı Klinik Araştırma Merkezi direktörü Dr. John Aucott, çalışmanın Lyme hastalığının nasıl ve nerede yayılabileceğine dair yeni endişeleri artırdığını söyledi. Yaz mevsimi sadece haftalar sonra.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doçent olan Aucott, "Bulgular beni şaşırttı," dedi. "Ama bunun bir California araştırması olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yüzden bunu Doğu Kıyısı'na genişletmek istemiyorum. Ama biraz şaşırdım çünkü Batı Kıyısı'nda Lyme'ı meşe ormanlarında daha çok düşündük. ve bu, baktığınızda onu başka yerlerde bulduğunuzu gerçekten gösterdi. "

Ve bu yeterince korkutucu değilse, Lyme hastalık tahmincileri 2021'in rekor kitaplardan biri olabileceğini söylüyor.

Bu kış, kaydedilen en sıcak kışlardan biriydi ve uzun süren yaz sıcağı, sıcak ve nemli koşullarda gelişen keneler taşıyan hayvanlara haftalarca açık hava etkinliği ekleyebilirdi.

Yıllık 2021 Kene Tahminini hazırlayan Pests.org, Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nin bu yıl normalden daha fazla kene aktivitesi görmeyeceğini öngörüyor, ancak ekliyor : "Çoğu eyalet, kene popülasyonlarını harekete geçiren daha sıcak, daha ıslak koşulları ve beklentiyi deneyimleyecek. kene kaynaklı hastalıklar – gökyüzüne doğru. "

Dahası, Aucott, COVID-19 salgını nedeniyle bir yıl evden çıktıktan sonra bu yaz daha fazla Amerikalının açık hava seyahat planı rezervasyonu yapacağına inanıyor. Seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesi, aşıların artması ve dış mekan düzenlemeleri için maske takma önerilerini kolaylaştıran yeni federal sağlık yönergeleri ile on milyonlarca insan, plaj tatilleri ve diğer açık hava destinasyonları için yola çıkacak.

Araştırmacıların geçen yaz Lyme hastalığı vakalarında aynı nedenden dolayı "büyük bir artış" gördüklerini belirtti – "bilirsiniz, COVID ile çıldırmış insanlar, evden çıkmak isteyenler ve yürüyüş ve kamp yapmaya giden insanlar ve hepsi."

Şöyle ekledi: "Geçen yazın kötü geçtiğini ve bu yazın da olacağını sanıyorum. İnsanlar dışarı çıkarak kanatlarını esnetme şansına sahip olacaklar. Ve bunun büyük bir macera olması gerekmiyor. Appalachian Trail'de yürüyüş yapmak; sadece kendi bölge parklarına gitmeleri ve yürüyüşe çıkmaları ve önlem almamaları gerekiyor. "

'Keneler Bizi Her Zaman Şaşırtıyor'

Salkeld, araştırmasının Kuzey Kaliforniya'daki Batı siyah bacaklı kene popülasyonlarına ve Lyme hastalığına ve diğer hastalıklara neden olan bakterilerle enfekte olup olmadıklarına genel bir bakış sağlamak istediğini söyledi.

Kenelerin bulunduğu tipik yerlere (meşe ormanları ve sekoya ormanları) bakarak başladılar, sonra kıyı bölgelerine daldılar.

Büyük sürpriz: Araştırmacılar neredeyse baktıkları her yerde keneler buldular, dedi Salkeld. Bu beklenmedik bir durumdu çünkü bölgenin keneler için baskın enfeksiyon kaynağı olduğuna inanılan Batı gri sincapları kıyı bölgelerinde yaygın değil. Şimdi, Salkeld'in ekibi diğer kene taşıyıcılarını belirlemek için ek çalışmalar yürütüyor.

"Ormanlık alanda, sekoya ormanında, kıyı çalılıklarında bakterilerle enfekte olmuş keneler bulduk … Şimdi, bu diğer habitatlardaki hastalık için hangi hayvanların rezervuar – aslında keneleri enfekte eden konukçu – olabileceğini anlamakla gerçekten ilgileniyoruz. "dedi. "Eğitimsiz tahminlerim var: Belki fareler, odun fareleri, tavşanlar, tarla fareleri."

Bay Area Lyme Vakfı tarafından finanse edilen Salkeld'in çalışması, kumlu plajlarda keneler değil, yakınlarda büyüyen çalılar, otlar ve bitki örtüsünde keneler buldu.

"Açık olmak gerekirse, sahilde keneler bulmadık, sahil kenarlarındaki habitatta" dedi. "Ve meslektaşlarım, arkadaşlarım ve halkın üyeleri şimdi bana bunun muhtemelen doğu ABD'deki kıyısal çalılık habitatlarda da bir endişe olduğunu bildirdiler, bu kene popülasyonlarında hastalık olma ihtimalinde farklılıklar olup olmadığından emin değilim. (ormanlık habitatlara kıyasla) gerçi. "

Hakemli Applied and Environmental Microbiology dergisinin Haziran sayısında yayınlanan bulgular, sahile gidenler, açık hava meraklıları ve sağlık profesyonelleri arasında kene kaynaklı hastalıkların riskleri konusunda daha fazla farkındalığa ihtiyaç olduğuna işaret ediyor.

Aucott, büyük paketin, hastalık taşıyan kenelerin sadece ağaçlık alanlarda değil, bir zamanlar inanıldığından daha fazla yerde bulunduğunu söyledi.

"Doğu Kıyısı'nda, bu şehiriçi Baltimore asfalt üzerinde yaşadığımız sürece en, Lyme hastalığı var olduğunu bir alanı bulmak değil oldukça zor" diye kaydetti. "Bunun dışında her yerde Lyme hastalığı var. Şehir içi banliyölerde bile ormanlar, geyikler ve keneler ve fareler var. Bu nedenle kırsal kesimde ilçede olmak zorunda değilsiniz; ormanlık iç banliyölerde bile, biz birçok vakayı görün. "

Aucott, birçok Amerikalının kendi arka bahçelerinde keneler taşıyan Lyme hastalığı tarafından ısırıldığını da sözlerine ekledi.

"Pek çok insan yılın bu zamanlarında bahçede çalışırken veya bahçelerinin kenarlarında çalıları temizlemeye başladıklarında bunu anlıyor. Keneler burada."

Farkındalık Yaratmak, Riskleri Azaltmak

Kirsten Stein için Lyme hastalığına dair artan farkındalık, yaklaşık on yıl kadar çok geç geliyor. 51 yaşındaki Stein, ilk olarak 2010'daki İşçi Bayramı hafta sonunda bu hastalığa yakalandı. Ancak hastalığının teşhisi 3 yıl ve bir düzineden fazla doktor aldı.

Bunun bir kısmının, birçok doktorun Lyme hastalığının nadir veya var olmadığına inandığı Kaliforniya'daki Marin County, sahil şeridinde ikamet etmesi nedeniyle olduğunu söyledi.

İki gencin eşi ve annesi Stein, "Hayatımın en kötü gribi gibi hissettirdi ve şimdiye kadar hiç bu kadar korkunç bir şey yaşamadım" dedi. "Yayılmakta olan uyuşma, şiddetli ayak ağrısı , kemik ağrısı, ellerimde ve ayaklarımda şişlik, nefes darlığı ve yorgunluk şimdiye kadar yaşadığım her şeyin ötesinde bir şeydi."

Ayrıca baş dönmesi, konuşma sorunları , beyin sisi, yıllardır günlük mide bulantısı ve hatta Bell felci vardı. Ancak başlangıçta gördüğü doktorların hiçbiri semptomlarını açıklayamadı.

Hevesli bir dağ bisikletçisi olan Stein, "Korkunçtu. Çok aktif ve zindeydim ve neyin yanlış gittiğine ve neden her seferinde aylarca yeni garip bir semptomla uyandığıma bir cevap alamadım," dedi. ve açık hava meraklısı. "Üç MR çektim, sayısız kan testi yaptım, alerji testleri yaptım, adını sen koy. Yapabileceğim her yola girdim."

Sonunda kızlarının çocuk doktoru , ona semptomlarından bahsettikten sonra Lyme hastalığı testine gitmesini önerdi.

İki ay sonra, Lyme hastalığı ve diğer iki bakteriyel enfeksiyon için pozitif test ettiği söylendi.

"Nişanlandığım gün gibiydi!" tanıyı hatırladı. "Tanıdığım herkesi aradım, tanıdığım herkese mesaj attım ve şöyle dedim:" Bir teşhisim var! Lyme var! " Sanki küçük altın bileti kazanmış gibiydim çünkü o zaman bunun gerçek olduğunu ve hayal gücüm olmadığını anladım. "

Antibiyotikler ve takviyelerle Stein artık "iyi" durumda, ancak yine de alevlenmeler yaşıyor.

"Uzun bir yolculuk oldu" dedi.

Tecrübesi onu, hala eksik olduğuna inandığı farkındalığın artırılmasına yardımcı olmak için Bay Area Lyme Vakfı kuruluna katılmaya sevk etti.

"Birkaç doktorum bana Kaliforniya'da Lyme olmadığını, kenelerin enfekte olmadığını ve bunun bir sorun olmadığını söyledi" dedi. "Ama şimdi daha fazla doktor ve daha fazla insan bu konuda bilgi sahibi. Ve şunu söyleyebilirim ki, özellikle yılın bu zamanlarında, muhtemelen haftada en az 5 ila 7 gün birinden telefon tarafından ısırıldığını söyleyen bir telefon alıyorum. işaretleyin ve ne yapmaları gerektiğini, nereye gittiklerini sormak.

"Ve ortaya çıkan her yeni çalışma, bunun bir sorun olduğu, var olduğu ve bunun hakkında eğitilmeniz gerektiği mesajını vermede son derece yararlıdır. Yaşadıklarımdan asla kimsenin geçmesini istemiyorum. korkunç."

Önleme, Koruma, Önlemler

Salkeld, araştırmasının büyük çıkarımının basit olduğunu söyledi: Ne kadar çok bakarsak, Lyme hastalığına yakalanmış keneleri o kadar çok buluruz, bu yüzden hemen hemen her türlü dış mekan etkinliğinde yer alıyorsanız bunu aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Bunu akılda tutarak, Lyme hastalığı hakkında bazı önemli gerçekler ve Salkeld, Aucott ve CDC'den alabileceğiniz önlemler:

Enfeksiyon: Lyme hastalığı bakterileri, enfekte kenelerin ısırmasıyla yayılır. Kara bacaklı kene (veya geyik kenesi) hastalığı kuzeydoğu, orta Atlantik ve kuzey-orta Amerika Birleşik Devletleri'nde yayar. Batı kara ayaklı kenesi, hastalığı Pasifik Kıyısına yayar.

Çoğu insan, kasık, koltuk altı, kafa derisi ve diz arkası gibi görülmesi zor bölgelere yapışan haşhaş tohumu büyüklüğündeki nimf adı verilen olgunlaşmamış kenelerin ısırıklarıyla enfekte olur. Çoğu durumda, Lyme hastalığı bulaşmadan önce kene en az 36 ila 48 saat takılmalıdır.

Kaç Amerikalının Lyme hastalığına yakalandığı net olmasa da, CDC tarafından atıfta bulunulan yakın tarihli bir çalışma, yılda 476.000 kadar Amerikalı teşhis ve tedavi görüyor. 50 eyaletin tamamında vakalar bildirildi.

Önleme: Dışarıda, özellikle ağaçlık veya çimenli alanlara gidiyorsanız, uzun pantolonlar, çoraplar ve ayakkabılar giyin ve Çevre Koruma Dairesi tescilli bir böcek kovucu kullanın . Aucott ayrıca kıyafetlerine ve ayakkabılarına keneleri uzaklaştırmak için permetrin püskürtmeyi savunuyor. Sahile gidiyorsanız, böcek kovucu kullandığınızdan emin olun ve kıyı bitki örtüsünden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Koruma: Ormanlık bir alandan veya sahil yolundan eve döndüğünüzde, tüm vücudunuzda keneler olup olmadığını kontrol edin ve Lyme hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilen 2 saat içinde duş alın. Keneyi cildin yüzeyine olabildiğince yakın tutmak için ince uçlu cımbız kullanarak, bulduğunuz bağlı keneleri sıkmadan hemen çıkarın. Keneleri öldürmek için tüm giysilerinizi 20 dakika sıcak bir kurutucuya koyun.

Belirtiler: Tipik olarak kene ısırığının olduğu yerde yuvarlak, kırmızı bir döküntü olan Lyme hastalığı enfeksiyonunun belirtilerine dikkat edin. Bazı kızarıklıklar bir boğa gözüne benzer, ancak hepsi değil. Bir veya iki hafta içinde böyle bir kızarıklık görürseniz veya klasik Lyme hastalığı belirtileri görürseniz teste gidin: ateş, titreme, baş ağrısı , yorgunluk , vücut ağrıları, uyuşma, baş dönmesi ve şişmiş lenf düğümleri . Erken teşhis ve antibiyotiklerle tedavi, Lyme hastalığını hedef almanın en etkili yoludur.

Salkeld ayrıca, kimsenin plaj tatilini mahvetmeye çalışmadığını, ancak araştırmasının önlem almanın ve Lyme hastalığının kenelerine ve semptomlarına dikkat etmenin önemine işaret ettiğine inandığını vurguladı.

"Plaja günlerde nemlendirici koymaya çalışmıyorum!" dedi. "Ancak keneler bizi her zaman şaşırtıyor. … Çeşitli habitatlarda ve yıl boyunca keneler buluyoruz, [bu nedenle] günün sonunda keneleri başlangıçtan çok rahatsız edici hale getirmek için keneleri kontrol etmeye değer. tıbbi bir sorun. "

Stein kabul etti.

"Lyme hastalığına bahçeyle uğraşmak, dağ bisikleti sürmek, sahile gitmek, sadece uzun çimenlerin arasından geçmek veya çimenli tarlalarda köpeklerinizle oynamak ve tabii ki yürüyüş yapmak gibi her şeyi yaparak kapabilirsiniz."

AD Res
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Güvenilir kaynaklardan derlenen seçkin içeriğiyle sağlık ve tıp alanında en güncel gelişmeleri paylaşmayı amaçlayan, yorum alanı ile kullanıcı etkileşimini önceleyen interaktif bir web portalıdır.

Bumerang - Yazarkafe

Copyright © 2020 Sağlık Yardım PortalıThemetf

To Top